Fantastisk udvekslingsophold i Japan

Hvis du går og drømmer om at gennemføre en del af din uddannelse i udlandet, kan jeg kun råde dig til én ting: Kast dig ud i det. Det gjorde jeg, og det var en kæmpe oplevelse!

August i Tokyo.Tekst og foto: August Juul Albertsen

I efteråret 2019 var jeg på udveksling fra Roskilde Universitet (RUC) til Rikkyo University i Tokyo, Japan, i alt fem måneder. Det var en rigtig stor oplevelse. Både at få muligheden for at studere et semester i et helt nyt land og samtidig være på helt egen hånd så langt hjemmefra.

At tage over på den anden side af jorden for at studere i en fremmed kultur vil føles som et stort spring for de fleste, cerebral parese (CP) eller ej. Der er dog nogle ekstra ting, man skal tage hensyn til og tænke over, når man har CP.

Jeg valgte at bo tæt på campus i bydelen Ikebukuro, der ligger i det centrale Tokyo. Her havde jeg alt indenfor en radius af 500 meter; butikker, caféer, træningscenter og selve universitetet. Det betød, at jeg kunne få en normal hverdag til at hænge sammen uden at bruge for meget energi på at bevæge mig fra den ene ende af byen til den anden.

Selvom det lyder kedeligt, var netop energi og planlægning nogle af de essentielle ting for mig at have styr på for at få en succesfuld udveksling. Blandt andet fik jeg støtte af en mentor, som hjalp mig med at få overblik over mine universitetsafleveringer en måned frem i tiden. Det betød, at jeg altid vidste, hvornår jeg skulle fokusere på skole, og hvornår jeg kunne bruge tid på at være social og opleve Tokyo.

Det sociale fylder meget

Det sociale er en stor del af et udvekslingsophold. Man lærer mange nye mennesker at kende, og der er rig mulighed for at gå ud og opleve kulturen, drikke øl, rejse og gøre andre ting med sine medstuderende.

Her gjorde jeg hurtigt den erfaring, at jeg ca. hver anden gang tilvalgte, og hver anden gang fravalgte, det sociale samvær - det var, hvad min energiressource tillod mig. De fleste andre rejste en del rundt i Japan under deres udveksling.

Her var jeg ’kun’ på en to dages tur i Kyoto, hvor jeg så fantastiske templer, men ellers var det at rejse et af mine fravalg under opholdet for at kunne få det hele til at hænge sammen rent energimæssigt.

Plads til forskellighed

En af de kulturelle oplevelser, som jeg vil fremhæve ved mit ophold, var Japanernes og mine medstuderendes reaktion på min CP. Udover at en af mine tætteste studiekammerater spurgte ind til min CP i en noget påvirket tilstand nytårsaften, var det aldrig et samtaleemne.

Det er en stor kontrast til Danmark, hvor jeg tit oplever, at min CP er noget af det første, folk spørger ind til, når de møder mig. Hvor vi i Danmark normalt anser det for at være en kvalitet, at vi kan snakke frit fra leveren om næsten alt, så oplevede jeg det som en kæmpe frihed, at alle i Japan var med i fællesskabet som de var. At forskellighed blandt dem man var sammen med socialt ikke var et emne, man diskuterede særligt meget.

Tag springet!

Jeg er fuldt ud opmærksom på, at jeg i CP-regi er en person, som er fysisk mildt ramt, hvilket gjorde, at jeg kom relativt selvkørende igennem udvekslingen i Japan. Men et studieophold i udlandet kan give en slags læring, som er svært at opnå på sin hjemlige uddannelse.

Derfor er det vigtigt, at folk med specielle støttebehov, uanset hvilke det måtte være, har lige så store muligheder som alle andre for at tage på udveksling som del af en uddannelse.

Hvis du går og drømmer om udveksling som en del af din uddannelse, kan jeg kun råde dig til én ting: Kast dig ud i det!

Uddannelsen:
August Juul Albertsen er 27 år og kommer fra København. Til dagligt læser han Communication Studies & Cultural Encounters på RUC. En bachelor, som han har fået struktureret over fire år, så arbejdsmængden er fordelt balanceret i forhold til hans energi.

Økonomi: 
Udvekslingen i Japan løb rundt, da RUC betalte alle undervisningsudgifter som en del af en udvekslingsaftale universiteterne i mellem. Budgettet til mad, lejlighed, rejseomkostninger, fritid og diverse blev dækket af SU og handicaptillæg samt et legat på 10.000 kroner fra Elsass Fonden. RUC og Rikkyo University havde lagt en helt fast ansøgningsplan for optagelse, mens han selv havde ansvar for deadlines, økonomisk planlægning samt visum og rejse.

Tokyo.

Sidst opdateret:
Gå til top Top